zondag 22 november 2009

Het verschil tussen prêt-à-porter en haute couture

Het lijkt misschien een dom idee om hierover een artikel te schrijven, maar toch kennen veel mensen het verschil tussen de 2 niet.
Dus wat is nu haute couture? Er word maar 1 of enkele exemplaren gemaakt en dat word direct op de maat gemaakt van de drager. Ze zijn met de hand gemaakt van de fijnste en mooiste stoffen. Men past ook verfijnde technieken toe om ze te maken. Haute couture is ontstaan in de 2de helft van de 19de eeuw door Charles Frederick Worth, hij maakte geen kleding op verzoek, maar hij presenteerde zijn kleding stukken aan de koper, die dan haar eigen stoffen er kon aan tovoegen. Vroeger kwam de Haute couture uit Frankrijk (Parijs), maar nu vinden we het ook terug in steden zoals New York en Milaan. Voor je eigenlijk Haute Couturier kan zijn moet je herkent worden door Le Chambre Syndicale De La Couture, daaraan liggen er ook een paar voorwaarden vast:
- De kleding word gemaakt in eigen altelier
- Er moeten minstens 20 werknemers zijn
- 2 keer per jaar word de collecie gespresenteerd op de catwalk met 50 verschillende nieuwe kledingstukken per model
- Er zijn minstens 3 modellen
- Er moet een speciale ruimte zijn waar je de kleding toont aan de vaste klant
Vb van modehuizen die erkent zijn:
- Giorgio Armani
- Coco Chanel
- Jean-Paul Gaultier
- Givenchy
- Valentino
- Elie Saab









Haute Couture Chanel   <-                                                 Haute Couture Givenchy ->





Wat is prêt-à-porter? Kledingstukken die afgewerkt in de winkels liggen en zijn in standaard maten te verkrijgen. Ze worden meestal in massa geproduceerd en worden getoond op de catwalk tijdens de modeweek die gehouden word in een bepaalde stad en dat 2 keer per jaar.
VB: H&M, Pimkie, Coolcat, Bershka, ...


1 opmerking:

  1. dit klopt niet! H&M enzo is confectie! prêt-à-porter komt van de couturier af en zijn ook maar een paar exemplaren van. Dus voordat je het gaat uitleggen misschien beter onderzoek doen! Ik doe zelf opleiding in fashion&design.

    BeantwoordenVerwijderen